Index Vakbarát Hírportál

Az Öt Csillag vezetője Párizsban találkozott a sárgamellényesekkel

2019. február 6., szerda 11:52

Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőivel.

„Ma egyet előreléptünk Franciaországban és találkoztunk Christophe Chalencon sárga mellényes vezetővel és az Ingrid Levavasseur által vezetett Állampolgári Kezdeményezés Tömörülése (RIC) európai parlamenti jelöltjeivel" – írta Di Maio a közösségi oldalakon. Az olasz miniszterelnök-helyettes már január elején támogatásáról biztosította a francia sárgamellényeseket.

Azt mondta, hogy országainkról, a szociális jogokról és a közvetlen demokráciáról beszéltek. „A változás szele átszelte az Alpokat. Ismétlem: a változás szele átszelte az Alpokat" – fogalmazott az olasz politikus. A következő hetekben Rómában is találkozni fognak a felek.

Ingrid Levavasseur egy 31 éves kétgyerekes normandiai ápolónő, aki a kezdetek óta a sárgamellényes mozgalom egyik arcának számít. Január 24-én jelentette be, hogy önálló listát állít sárga mellényes társaival a májusi európai parlamenti (EP-) választásokra. A RIC néven bemutatott listán még csak tíz név szerepel a szükséges 79-ből, köztük Christophe Chalenconé. Miután a párttá formálódás számos bírálatot váltott ki a sárgamellényesek körében, a listáról múlt héten ketten visszaléptek. A kezdeményezés célja február közepéig pályáztatás alapján összeállítani a 79 névből álló teljes listát a Franciaországban május 26-án esedékes EP-választásokra, írja az MTI.

Rovatok