Index Vakbarát Hírportál

Új uniós információs nyilvántartó rendszerről döntött az EP

2019. március 12., kedd 19:50

Az Európai Parlament (EP) új uniós információs nyilvántartó rendszer felállítását hagyta jóvá, amelynek segítségével ezentúl hatékonyabban és gyorsabban megosztható a nem uniós állampolgárokra vonatkozó bűnüldözési adatok nagy része.

Az EP strasbourgi plenáris ülése által 379 szavazattal, 170 ellenszavazat és 118 tartózkodás mellett elfogadott új, központosított adatbázis (ECRIS-TCN) az uniós polgárok priuszáról, azaz bűnügyi szempontból fontos előéletről szóló adatcserét szolgáló, már meglévő Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszert (ECRIS) egészíti ki.

A kiterjesztett, új adatbázis segítségével az egész közösségen belül jobban nyomon követhetők lesznek az unióba érkezők esetlegesen a bűnügyi nyilvántartásában szereplő emberek adatai, illetve a tagállamok hatóságai gyorsan kideríthetik, hogy egy nem uniós állampolgár szerepel-e bármely más tagállam bűnügyi nyilvántartásában. A gyorsabb információcsere segíti a határokon átnyúló bűnözés és a terrorizmus elleni fellépést, hangsúlyozták.

Mint közölték, az ECRIS-TCN rendszer az uniós és egy nem uniós ország kettős állampolgárságával rendelkezők adatait is tartalmazza, így a priusszal rendelkezők többé nem rejthetik el múltjukat egy másik útlevél segítségével, írja az MTI.

Az Európai Parlament és a tagállami szakminiszterekből álló tanács tárgyalói korábban abban is megállapodtak, hogy a tagállami bírák és ügyészek mellett az Europol, az Eurojust és a jövőbeli Európai Ügyészség egyaránt hozzáfér majd az ECRIS-TCN rendszerhez, tették hozzá.

Rovatok