Index Vakbarát Hírportál

Ausztria: tovább erősödhetnek az euroszkeptikusok

2014. május 23., péntek 08:16

   2009-es eredmény (összesen 19 mandátum) 2014-es jóslat (összesen 18 mandátum)
Osztrák Néppárt (Európai Néppárt) 29,98 % / 6 mandátum 24,3 % / 5 mandátum
Osztrák Szociáldemokrata Párt (Európai Szocialisták Pártja) 23,74 % / 5 mandátum 24,3 % / 5 mandátum
Hans-Peter Martin listája (-) 17,67 % / 3 mandátum -
Osztrák Szabadságpárt (-) 12,71 % / 2 mandátum 20,5 % / 4 mandátum
Zöldek (Zöldek/Európai Szabad Szövetség) 9,93 % / 2 mandátum 13,4 % / 2 mandátum
Szövetség Ausztria Jövőjéért (-) 4,58 % / 1 mandátum -
NEOS - Az Új Ausztria (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) - 12 % / 2 mandátum

 Jörg Haider és pártja, az Osztrák Szabadságpárt az ezredforduló környékén alaposan felkavarta az osztrák politika állóvizét, amit a két nagy, az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szociáldemokrata Párt zárt ajtók mögötti egyezkedése, a parlament háttérbe szorítása jellemzett. Ausztriát a régi módon kormányozni már nem lehet. A 2013-as parlamenti választás után maradt ugyan a két nagypárt nagykoalíciója, viszont kettejükre ilyen kevesen még soha nem szavaztak, ha marad a tendencia, akkor egy-két ciklus múlva nem lesz meg a nagykoalíciós többség.

A várható alacsony részvétel miatt - 2009-ben 45,97 százalékos volt - az euroszkeptikus, populista Osztrák Szabadságpárt húsz százalék fölé kúszhat. Még úgy is - esetleg éppen azért -, hogy listavezetőjük alig másfél hónappal az EP-választás előtt kényszerült visszalépni, miután azt mondta, hogy az EU-hoz képest a náci Németország szabályok nélküli és liberális volt, az EU-t pedig egyszerűen négerkonglomerátumnak nevezte.

A 2009-es EP-választáshoz képest az euroszkeptikus, három európai képviselői hellyel rendelkező Hans Peter Martin, egy volt szociáldemokrata képviselő saját magáról elnevezett pártjának kiesése lehet a legmeglepőbb. Az antikorrupciós párt pénzügyeit három éve az osztrák ügyészség is vizsgálta, ez nem használt megítélésüknek. Bejuthat viszont az EP-be egy új liberális párt, a NEOS, amelyik tavaly rövid fennállása során először lett tagja az osztrák törvényhozásnak. Listájukon egy magyar, Nagy Szabolcs is indul.

Rovatok