Index Vakbarát Hírportál

Csehország: a régi nagy pártok buktája jöhet

2014. május 23., péntek 08:14

   2009-es eredmény részvétel: 28,22 % (összesen 22 mandátum) 2014-es jóslat (összesen 21 mandátum)
Polgári Demokrata Párt (ODS) (Európai Konzervatívok és Reformisták) 31,45 % / 9 mandátum 6,6 % / 2 mandátum
Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) 22,38 % / 7 mandátum 15 % / 4 mandátum
Cseh-Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) (Európai Egyesült Baloldal - Északi Zöld Baloldal) 14,18 % / 4 mandátum 13 % / 4 mandátum
Keresztény és Demokrata Unió - Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) (Európai Néppárt) 7,64 % / 2 mandátum 4,9 % / 0 mandátum
Elégedetlen Csehek Akciója (ANO 2011) (-) - 21,1 % / 6 mandátum
Hagyomány, Felelősség, Prosperitás (TOP 09) (Európai Néppárt) - 12,2 % / 3 mandátum
Közvetlen Demokrácia Hajnala (Tomia Okamury) (-) - 6,2 % / 2 mandátum

Európa egyik legnagyobb buktája lehet a rendszerváltás óta három miniszterelnököt is adó, a 2009-es cseh európai parlamenti választást nagy fölénnyel megnyerő Polgári Demokrata Párté (ODS). A 2013-as előrehozott parlamenti választáig a cseh és európai parlamenti választásokon mindig az első két hely valamelyikét megszerző pártnak már-már a bejutása is kérdéses, miután tavaly Petr Necas minisztererelnök korrupciós botrányok miatt lemondott. Most az ODS a cseh parlament egyik legkisebb pártja.

A felmérések szerint a másik hagyományosan legerősebb cseh párt, a szociáldemokrata CSSD sem tudja megnyerni a választást. Bohuslav Sobotka személyében ők adják a miniszterelnököt, mégis koalíciós társukat, a milliárdos Andrej Babis alapította, ellenfelei részéről populizmussal vádolt ANO 2011-et (Elégedetlen Csehek Akciója) várják nyertesnek.

A régi pártok közül stabilan tartják magukat jóval 10 százalék fölötti előrejelzéssel a cseh-morvaországi kommunisták, és becsúszhat az európai parlamentbe a KDU-CSL is, az a párt, amelyik rendszeresen volt koalíciós partnere a két nagy pártnak, és a CSSD és az ANO 2011 mellett most is támogatja Bohuslav Sobotka kormányát.

A legfrissebb előrejelzések szerint viszont valószínűbb, hogy a KDU-CSL-lel helyett a Tokióban japán apától és cseh anyától született Tomio Okamura Közvetlen Demokrácia Hajnala nevű pártja jut be, amely a tavalyi választások óta a 200 fős cseh képviselőházban is jelen van (14 képviselővel). Okamura, aki gyakran hangoztat cigányellenes nézeteket, támadja a korrupciót, ellenzi az EU-tagságot, Csehország egyik legnépszerűbb politikusa az ANO-s Babis mellett, pártja pedig akár két helyet is kaphat az EP-ben.

Rovatok