Index Vakbarát Hírportál

Horvátország: ez nem a Kukurikúnak fekszik

2014. május 23., péntek 08:17

   2013-as eredmény részvétel: 20,84 % (összesen 12 mandátum) 2014-es jóslat (összesen 11 mandátum)
Kukurikú Koalíció (Európai Szocialista Párt) (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) 32,07 % / 5 mandátum 24,7 % / 4 mandátum (2 szocialista, 2 liberális)
Horvát Demokrata Közösség (HDZ) koalíciója (Európai Néppárt) 32,86 % / 6 mandátum 30 % / 5 mandátum
Horvát Munkáspárt (Európai Egyesült Baloldal - Északi Zöld Baloldal) 5,77 % / 1 mandátum 6,7 % / 1 mandátum
Horvát Fenntartható Fejlődés (ORAH) (Európai Zöld Párt) - 8,7 % / 1 mandátum

Horvátországban is ismert fogalom az elmúlt nyolc év, csakhogy ott a jobboldali HDZ bukott bele 2011-ben a folyamatos korrupciós ügyekbe. Ivo Sanadert, a párt volt elnökét, egykori miniszterelnököt nem jogerősen tíz éves börtönbüntetésre ítélték. A választás nyertese az a baloldal lett, amelyik a Jugoszlávia összeomlását követő húsz évben addig csak három évet kormányozhatott. Nevüket – Kukurikú Koalíció – onnan kapták, hogy a koalíciót alkotó baloldali és liberális pártok a Rijekához közeli Kastav Kukurikú nevű vendéglőjében kötötték meg szövetségüket.

Ehhez képest meglepő volt, hogy a HDZ, a néhai országalapító Franjo Tudman pártja és szövetségesei nem indultak bomlásnak, sőt, a horvát EU-csatlakozás miatt tavaly megtartott európai parlamenti választást megnyerték. Igaz, a részvétel alig volt magasabb 20 százaléknál a lényegében időközi választáson. Idén, egy lényegesen magasabb részvétel mellett mérik össze erejüket.

Négy olyan kispárt is mandátumhoz juthat, amelyek közül három parlamenten kívüli, kettőt pedig (Horvát Fenntartható Fejlődés, Szövetség Horvátországért) egy éven belül alapítotak.

Rovatok