Index Vakbarát Hírportál

Románia: A jobboldal próbálja felszívni magát

2014. május 23., péntek 08:21

   2009-es eredmény
részvétel: 27,67 %
(összesen 33 mandátum)
2014-es jóslat
(összesen 32 mandátum)
Szociáldemokrata Párt + Konzervatív Párt (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) 31,07 % / 11 mandátum 39,4 % / 15 mandátum
Demokrata Liberális Párt (Európai Néppárt) 29,71 % / 10 mandátum 13,7 % / 5 mandátum
Nemzeti Liberális Párt (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért, Európai Néppárt?) 14,52 % / 5 mandátum 15,5 % / 6 mandátum
Romániai Magyar Demokrata Szövetség (Európai Néppárt) 8,92 % / 3 mandátum 5,6 % / 2 mandátum
Nagy Románia Párt (-) 8,65 % / 3 mandátum -
Elena Băsescu (Európai Néppárt) 4,22 % / 1 mandátum -
Népi Mozgalom Párt (Európai Néppárt) - 9,6 % / 3 mandátum
Polgári Erő (Európai Néppárt) - 5,1 % / 1 mandátum

A román pártok a novemberi elnökválasztás előszobájaként tekintenek az EP-választásra, mely különösen a felaprózott jobboldal számára fontos erőfelmérés. A májusi jó eredmény lökést adhatna a Demokrata Liberális Pártnak, a Traian Basescu államfőhöz kötődő Népi Mozgalom Pártnak és a Mihai Razvan Ungureanu volt kormányfő vezette Polgári Erőnek, hogy közös jelöltet állítsanak Victor Ponta miniszterelnök Szociáldemokrata Pártjával szemben novemberben.

A legfontosabb európai témák a szabad munkavállalás és Románia schengeni csatlakozása (Németország már korábban bejelentette: utóbbit mindaddig nem fogja engedni, amíg Bulgária és Románia nem szorítja eléggé vissza a korrupciót és a szervezett bűnözést). Románia a szocialista frakcióba küldi várhatóan a legtöbb képviselőt, másodikként a Nemzeti Liberális Párt fut várhatóan be. A média szerint borítékolható, hogy a Nemzeti Liberális Párt képviselői az új ciklusban átülnének a Néppártba a liberálisoktól, így román lapok szerint az is előfordulhat, hogy a román párt lesz a mérleg nyelve az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor.

Az RMDSZ magyar kihívó nélkül indul, Tőkés László az el sem induló Erdélyi Magyar Néppárt helyett Fidesz–KDNP listáján Magyarországon szerez várhatóan mandátumot. A nacionalista Nagy Románia Párt Vadim Tudor és a kolozsvári magyarokkal nyíltan konfrontálódó Gheorghe Funar cicaharca ellenére indulhat a választáson, de valószínűleg be sem jutnak. Egyébként Tudorra az EP-ben sem békés természetéről emlékeznek: a bevándorlóellenes Identitás, Hagyomány, Szuverenitás képviselőcsoport akkor oszlott fel, amikor a román pártvezér gyomra nem vette be, hogy Alessandra Mussolini, a duce unokája 2007-ben beszólt a románokra egy római nő megölése kapcsán, mellyel egy romániai romát vádoltak.

Rovatok