Index Vakbarát Hírportál

Portugália a fonák Magyarország

2014. május 26., hétfő 00:43 | aznap frissítve

Portugáliában a megszorítások miatt a kormánypártokra leadott protestszavazatok a szocialista párt győzelmét hozták. 

Amint Magyarországon a legnagyobb arányú győzelmet a jobboldal szerezte, a legnagyobb arányú baloldali győzelmet a Szocialista Párt könyvelhette el: 1,03 millióan szavaztak rájuk, 31,45 százalékot kaptak, ez 7 helyet jelent.

A második helyre befutott 909 ezer vokssal a Szociáldemokrata Párt – Demokratikus és Társadalmi Közép szövetsége – ez maga a kormányzó koalíció – 27,7 százalékot és hat mandátumot, a CDU, azaz a Demokratikus Egység Koalíció 12,68 százalékot és két helyet szerzett, egy kéviselője lesz az MPT-nek (7,12). A Baloldali Blokk is szerzett egy helyet az EP-ben. A Rui Tavares nevével fémjelzett Livre nem került be.

Szintén a gazdasági válság volt a meghatározója a spanyol EP-választásoknak. Spanyolországban magasabb volt a részvételi arány, mint Európa nagy részében, a Néppárt 26,4 százalékkal nyerte az ottani választásokat, ami 16 helyet jelent nekik, ami még úgy is győzelem, hogy a 2009-es választáshoz képest 2,5 millió szavazattal kevesebbet kaptak. 2009-ben ráadásul a szavazatok 42,23 százalékát megszerezve 23 képviselői helyet ragadtak meg az ötvenből.

A második Spanyol Szocialista Munkáspárt 23,03 százalékot és 14 képviselői helyet tudhat magáénak, ez a második hely öt éve 21 helyhez volt elég. A Plurális Baloldal hat mandátumot szerzett, a Haladás és Demokrácia négy képviselői helyet, a Koalíció Európáért három (öt éve 1 helyük volt), a Baloldal a Döntés Jogáért két, a Polgárok Pártja szintén két, a Népek Döntenek egy, az Európai Tavasz szintén egy helyet szerzett. 

Rovatok