Index Vakbarát Hírportál

Klaus mégse megy szembe Európával

2009. október 17., szombat 14:10

Václav Klaus egy interjúban elismerte, hogy túl késő megakadályozni a Lisszaboni Szerződés elfogadását, bár hangsúlyozta, ha lehetne, ezt szeretné. Egy cseh lap szerint ha az elnök nem ratifikálja az okmányt, 26 tagállam érvényesnek nyilváníthatja így is, amivel Csehország másodrangú EU-tagországgá degradálódhat.

Túlságosan előrehaladt az európai uniós Lisszaboni Szerződés ügye ahhoz, hogy meg lehessen állítani, vagy vissza lehessen fordítani elfogadásának folyamatát, ismerte el Václav Klaus cseh elnök egy szombaton megjelent lapinterjúban.

"Nem tartom jó dolognak a Lisszaboni Szerződést Európa szabadsága szempontjából. Ugyanakkor (ez) a vonat már olyan gyorsan halad, és olyan messzire eljutott, hogy azt hiszem, nem lesz már rá lehetőség, hogy megállítsuk, vagy visszafordítsuk, bármennyire is szeretnénk" - fogalmazott a cseh államfő a Lidové Noviny című cseh napilapnak adott nyilatkozatában.

Václav Klaus - mára a huszonhetek vezetői közül egyedüliként - hevesen ellenzi az EU intézményi és döntéshozatali rendszerét megújítani hivatott szerződést. Szerinte azzal egy európai szuperállam jönne létre, amivel sérülne a tagállamok szuverenitása.

A cseh elnök elképesztette az EU-t azzal, hogy a hónap elején közölte, nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. Klaus szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Klaus a lapinterjúban visszautasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint a nagy-britanniai választásokig próbálná késleltetni az EU-szerződés csehországi ratifikációját, hogy a Londonban várhatóan hatalomra kerülő konzervatív ellenzék népszavazást írjon ki a Lisszaboni Szerződésről. Ez egyet jelentene a dokumentum megtorpedózásával, mert a brit közvélemény elutasítja az uniós reformszerződést.

A Mladá Fronta Dnes című cseh lap szombaton azt írta, megtörténhet, hogy az EU megelégeli a Klaus-féle zsarolást, és 26 tagállam érvényesnek nyilvánítja a Lisszaboni Szerződést. Ez esetben Csehország, noha formálisan nem zárnák ki a szervezetből, másodrangú tagországgá degradálódhat, írta a liberális prágai napilap.

Közben Katona Béla, az Országgyűlés elnöke szombaton Ljubljanában, a Regionális Együttműködés Országainak konferenciáján azt mondta, a cseh szenátus és a képviselőház elnöke is arra tett ígéretet, hogy januárra Csehország is ratifikálja a Lisszaboni Szerződést.

Rovatok