Index Vakbarát Hírportál

December 19-től vízum nélkül jöhetnek a vajdasági magyarok

2009. november 27., péntek 13:57 | aznap frissítve

Ezentúl nem kell beutazási engedély az Európai Unióba a szerb, a macedón és a montenegrói állampolgároknak. A boszniaiak és az albánok kimaradtak a körből.

Vízum nélkül utazhatnak az Európai Unióba december 19-től Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai - erről fognak határozni hétfőn az EU belügyminiszterei uniós diplomaták közlése szerint.

A három érintett ország polgárai legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik.

Diplomáciai források szerint Bosznia-Hercegovina és Albánia még nem teljesítette a szükséges feltételeket, ezért egyelőre nem részesülnek vízummentességben.

Az uniós miniszterek az Európai Bizottság júliusi javaslata alapján hozzák meg döntésüket. Olli Rehn bővítési biztos korábban azt mondta: a vízummentesség biztosítása elősegíti "a Nyugat-Balkán civil társadalmának további európaizálását".

Vannak politikusok, akik bírálják Bosznia-Hercegovina és Albánia kihagyását a vízummentesek köréből. Ők attól tartanak, hogy "az állampolgárok kétféle osztálya jöhet létre Délkelet-Európában az etnikai hovatartozás alapján".

Nagy Ferenc, Magyarország szabadkai főkonzulja közölte, idén az észak-vajdasági városban 60 ezer Magyarországra szóló vízumot adtak ki. Tavaly 130 ezer szerbiai állampolgár kapott beutazási engedélyt. A másik szerbiai konzulátuson, Belgrádban jelenleg 22 ezer vízumnál tartanak, és tavaly mintegy 34 ezret adtak ki.

Rovatok