Index Vakbarát Hírportál

Befejeződött a listavezetők csonka vitája

2009. június 5., péntek 13:48

Több mint egy órán át vitatkoztak egymással az európai parlamenti választásokon induló pártok listavezetői pénteken Budapesten. Az eseményt Bokros Lajos az MDF listavezetője kezdeményezte és a Fidesz, illetve a Roma Összefogás kivételével minden listát állító párt első jelöltje részt vett rajta.

Bokros Lajos mellett Göncz Kinga (MSZP), Morvai Krisztina (Jobbik), Szabó Tímea (LMP-HP) Szent-Iványi István (SZDSZ) és Thürmer Gyula (Munkáspárt) fejtette ki véleményét a listavezetők vitáján, Budapesten, a Vista Rendezvényközpontban. Az Európai parlamenti választásokon induló pártok listavezetői a szavazólapon szereplő pártsorrendnek megfelelően szólaltak fel. A sajtónyilvános vitán nem vett részt a fidesz és a Roma Összefogás képviselője.

Szent-Iványi István szerint a választásoknak uniós és belpolitikai tétje is van. Egyrészt, hogy a Néppárt és az Európai Szocialisták mellett a harmadik nagy uniós politikai erőnek a liberálisoknak is legyen magyar tagja, másrészt, hogy tovább mélyül-e Magyarországon a társadalmi válság, a közbeszéd és a közélet tovább durvul-e. A szabad demokrata politikus élesen bírálta a Jobbikot, amely szerinte ha mandátumot szerez, akkor szégyent hoz Magyarországra Európában.

Az SZDSZ listavezetője szerint a következő uniós ciklusban ki kell terjeszteni a munkavállalás szabadságát, illetve lehetővé kell tenni, hogy minden hazai felsőoktatásban tanuló hallgató legalább egy félévet egy európai egyetemen tölthessen.

Thürmer Gyula szerint a választások tétje, hogy a magyar munkás és dolgozó végre kezébe veszi-e a sorsát és beszáll-e a döntéshozatalba. A Munkáspárt szerint az uniós tagság eddig semmi jót nem hozott Magyarországnak, ezért fel kell vetni a kérdést, hogy nem muszáj tagállamnak lenni. Thürmer szerint el kell érni, hogy Magyarországon senki se keressen havi egymillió forintnál többet, de százezer forintnál kevesebbet sem.

Göncz Kinga szerint fontos kérdés lesz, hogy mekkora lesz a részvétel a választásokon, mert minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb lesz a legitimációja a magyar képviselőknek. A szocialista listavezető hangsúlyozta: ha nem lenne Magyarország uniós tag, akkor még itt sem tartana, mint most. Göncz Kinga leszögezte: szeretné ha azok is elmennének szavazni, akik nem kirekesztő országot szeretnének, ahol "a másik oldalnak" félnie kell.

Morvai Krisztina szerint az a kérdés a választásokon, hogy Magyarország "palesztin sorsra jut-e", vagyis sikerül-e véget vetni az idegen tőke gyarmatosításának. A politikus szerint Magyarország uniós tagsága tönkretette az országot és csak egy vékony gazdag rétegnek hozott sikert. Ennek pedig az oka az, hogy olyanok képviselik az országot, akik nem igazán szeretik az országot és az embereket, hanem külföldi érdekeket képviselnek. Morvai szánalmasnak nevezte, hogy a parlamenti pártok a Jobbik szélsőségezésére építették a kampányukat, holott nem a Jobbik volt az, amelyik tönkretette ezt az országot.

Szabó Tímea elmondta: szerinte a tét az, hogy képesek lesznek-e a választók megújítani a politikát, vagy évtizedekre bebetonozzák a kétpártrendszert. Az LMP listavezetője kiemelte: végre nem a kisebbik rosszra kellene az embereknek voksolniuk, hanem az egyetlen pártra, amelyiknek van reális, kidolgozott programja.

Bokros Lajos szerint a szélsőjobb és a szélsőbal egyformán populista ígéretei romba döntenék az országot, ezzel szemben Magyarország versenyképességét kell javítani elsősorban. Az MDF listavezetője hangsúlyozta: szerinte Magyarország nem csak a magyaroké, hanem minden emberé, aki hajlandó tenni az ország sikeréért.

Rovatok