Index Vakbarát Hírportál

Botrány a cigányozó cseh kampányfilm miatt

2009. május 20., szerda 22:53

Botrányt kavart a cseh közszolgálati televízióban leadott választási klip, amelyben a cseh nacionalista Nemzeti Párt a cigánykérdés végleges megoldását ígérte. A tévét törvény kötelezi a pártok kisfilmjeinek közlésére, de az érintett hirdetést letiltották, a belügyminiszter pedig kezdeményezni fogja a párt betiltását.

A csehországi "cigánykérdés végleges megoldását" ígéri a választóknak a nacionalista Nemzeti Párt (NS) abban a választási klipben, amelyet szerdán délután sugárzott a közszolgálati Cseh Televízió.

A klip azonnal botrány kavart és Jirí Janecek, a televízió vezérigazgatója bejelentette, hogy a felvételt nem fogják újra műsorra tűzni, és napokon belül büntetőeljárást kezdeményeznek a Nemzeti Párt ellen más nemzetek, fajok gyalázásának gyanújával. A pártok választási klipjeinek közlését - méghozzá változatlan formában - törvény írja elő a Cseh Televíziónak, amelynek nincs joga beavatkozni a filmekbe, de nem is visel felelősséget tartalmukért.

A szélsőjobboldali Nemzeti Párt néhány perces videofilmje a romákról szól, és azt egyre-másra olyan jelszavak szakítják félbe, mint például: Megállj a fekete rasszizmusnak!, Nem a cigányok támogatásának!, Nem akarunk magunk között fekete rasszistákat! és hasonlóak.

"A választási klip tartalma számomra nem meglepetés. A Nemzeti Párt hosszú távon már régóta a mindenáron való provokálás taktikáját választja. Világosan látja, hogy ezzel a média figyelmének középpontjába kerül" - jelentette ki Jan Charvát, a szélsőséges jelenségek egyik legismertebb cseh szakértője. Kifejtette: a cseh szélsőjobboldalon három párt vetekszik egymással, és közülük jelenleg a Nemzeti Párt a leggyengébb. Nyilván ezért akar durván provokálni.

A romatémát szerinte már szinte kisajátította a Munkáspárt, amely a neonáci Nemzeti Ellenállással is együttműködik. A Munkáspárt honlapján bejelentette, hogy nem készít a televízió számára semmiféle klipet, mert a közszolgálati médiát megbízhatatlannak tartja.

Martin Pecina, az új cseh belügyminiszter a botrányra reagálva bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a Nemzeti Párt betiltását. A Mirek Topolánek vezette kabinet korábban kezdeményezte a Munkáspárt betiltását, de a bíróság ezt márciusban elutasította.

Rovatok