Index Vakbarát Hírportál

Előretörnek a szélsőséges pártok Európában

2009. június 8., hétfő 00:12

Az előrejelzések szerint az EP-választásokon nagyon sok országban előretörnek a szélsőjobboldali pártok, szakértők szerint a kis részvételi arány és a protesztszavazatok miatt.

Összesen 263–273 képviselői helyhez juthatnak az Európai Unió huszonhét tagországának az Európai Néppártban tömörülő jobbközép kereszténydemokrata, konzervatív pártjai az Európai Parlamentben, derül ki az EP központjában késő este közzétett előrejelzésből.

A második legnagyobb frakció a szocialista marad 155–165 hellyel. A liberálisok 78–84, a zöldek 52–56 képviselővel rendelkeznek majd a 736 tagú testületben.

A kormányt büntették

A kisebb frakciók közül a jelentős részben euroszkeptikus erőkből álló Unió a Nemzetek Európájáért csoport eddig 44, ezután 33–37 hellyel rendelkezhet, míg a más baloldali és kommunista pártokat is magában foglaló egyesült baloldal frakciója az eddigi 41 mandátummal szemben ugyancsak 33–37 helyet mondhat magáénak. A további EU-szkeptikus pártok alkotta Függetlenség/Demokrácia képviselőcsoport létszáma 24-ről 15–19-re apad, ugyanakkor nem világos még a fennmaradó 83–89 (részben szélsőséges pártokból érkező) képviselő pontos helye.

Az idei részvételi arány rekordkicsi, 43,39 százalék volt, derül ki az EP összesítéséből, harminc éve ez a legkisebb részvételi arány. A szavazók nagyon sok országban a kormányt büntették a gazdasági válság miatt. A kormánypártok a legrosszabbul Magyarországon, Spanyolországban, Bulgáriában, Lettországban, Görögországban és Írországban szerepeltek, írja a Telegraph.

Rosszul ment a baloldali pártoknak

A baloldali pártok az egész EU-ban gyengébben szerepeltek, mint a 2004-es választásokon, de nagyon sok jobbközép kormányra is nagy nyomás nehezedik az elégedetlen szavazók miatt.

A szocializmustól való idegenkedéssel magyarázta az Európai Parlament eddigi liberális frakcióvezetője, hogy a gazdasági válság közepette a jobboldal erősödött, a baloldal gyengült. „Az emberek nem akarnak visszatérni a szocializmushoz, ezért van az, hogy a többség itt jobbközép többség lesz” – fogalmazott Graham Watson.

A liberális politikus szerint a válság kezelését, illetve leküzdését illetően nem vonzó a szocialista recept, ennek tudható be a jobboldali térnyerés.

Előretörtek a szélsőjobboldali pártok

Európa és egyidejűleg a nagy néppártok szégyenének nevezte a német ZDF közszolgálati televízió vasárnap késő esti kommentárjában a szélsőjobboldali, illetve Európai Unió-ellenes pártok előretörését Európa több országában.

Az európai parlamenti választások eredményeit értékelve a ZDF Ausztriát, Magyarországot, Bulgáriát, Romániát, Hollandiát, Belgiumot és Görögországot említette. A német televízió szerint az euroszkeptikus pártok – köztük az általa szélsőjobboldalinak és nyíltan antiszemitának nevezett Jobbik - kihasználták az embereknek a nemzeti politikák csődje miatti növekvő elégedetlenségét, és egyben kihasználták a nemzeti kormányok kudarcát az országaikat sújtó válság kezelésében. A ZDF szerint ez egyben a hagyományos nagy néppártok kudarca is.

Rovatok