Index Vakbarát Hírportál

Nem hagyhatja el Romániát a magyarfaló pásztor

2009. június 9., kedd 20:07 | aznap frissítve

Bírói határozat tiltja a Nagy-Románia Párt listáján az EP-be került Gigi Becalinak Románia elhagyását. A futballklub-tulajdonos juhász megverte és elrabolta kocsija elrablóit, de ügyvédje szerint már két hónapja egyetlen törvényt sem sértett meg.

Határozatban tiltotta meg Románia elhagyását Gigi Becalinak, a bukaresti Steaua tulajdonosának, aki a hétvégén európai mandátumot szerzett a szélsőségesen magyarellenes Nagy-Románia Párt (PRM) listáján. Becali ellen két hónapja folyik eljárás, mert megverte és fogva tartotta luxusautója elrablóit.

Becali egykor juhász volt, milliárdosként megvette a Steauát. Rasszista kirohanásaival többször is felhívta magára a figyelmet. Romániában. Nem éppen szalonokba illő beszédmodora és viselkedésmódja miatt sokan nem veszik komolyan, de népes tábora van híveinek is, akik éppen keresetlen stílusa, olykor útszélinek minősíthető nyilatkozatai miatt istenítik.

Pár éve kezdett politizálni, megalakítva az Új Generáció (PNG) elnevezésű pártot. Egyes elemzők szerint a szélsőjobboldali keresztényszociális doktrínát megfogalmazó, kétes hírű üzletember a PRM hagyományos jobboldali nacionalizmusának giccses változatát képviseli.

Vadim Tudor és Gigi Becali három évvel ezelőtt a népszerűségi lista előkelő helyén szerepelt, a legutóbbi, tavaly decemberben tartott választásokon azonban egyikük pártja sem érte el a romániai parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az EP-választáson viszont a PRM listájára 419 094 választó adta voksát, ami 8,65 százalékos eredményt jelent.

Az egyik bukaresti körzet bírósága azonban kedden döntést hozott, amellyel megtiltja Becalinak - aki a kampány idején bírói engedéllyel utazgathatott az országban -, hogy elhagyja Románia területét. Ügyvédje jelezte, hogy megfellebbezik a döntést, mivel szerinte "védence nem jelent veszélyt a közrendre", már két hónap telt el a bűnvádi eljárás megkezdése óta, s ez idő alatt pedig egyetlen törvénytelenséget sem követett el.

Rovatok