Index Vakbarát Hírportál

Andor túl általános válaszokat adott

2010. február 4., csütörtök 20:40 | aznap frissítve

Andor Lászlót alkalmasnak találták és végig dicsérik a bizottsági meghallgatásáról készült értékelésében, azonban a most közzétett levélből az is kiderül, hogy több képviselő túl általánosnak találta válaszait.

Andor László alkalmasnak mutatkozott európai parlamenti (EP-) szakbizottsági meghallgatásán az EU-biztosi feladatok ellátására, de több képviselő sajnálkozott amiért túlságosan általános válaszokat adott, olvasható abban a csütörtökön közzétett levélben, amelyet még január 13-án, a foglalkoztatási és szociálisügyi tárca élére szánt magyar biztosjelölt meghallgatása után fogalmaztak meg a parlamenti szakbizottság koordinátorai.

Miután Krisztalina Georgievának, az új bolgár biztosjelöltnek a szerdai parlamenti meghallgatásáról is megérkezett Jerzy Buzek EP-elnökhöz a kedvező értékelés, hivatalosan kitűzték jövő keddre a parlamenti szavazást az új összetételű Európai Bizottságról, emellett nyilvánosságra hozták mind a huszonhat, eddig bizalmasan kezelt szakbizottsági értékelő levelet.

"Andor úr igazolta integritását és függetlenségét, valamint demonstrálta, hogy elegendő szaktudással rendelkezik a területen, szakmailag alkalmas" a biztosi hivatal betöltésére, olvasható a magyar jelöltről írt levélben, amelyet Pervenche Beres, a parlamenti szakbizottság francia szocialista elnöke írt alá.

A különböző pártállású koordinátorok megállapították, hogy a magyar jelölt higgadtnak és nyitottnak mutatkozott, valamint kötelezettséget vállalt az Európai Parlamenttel való szoros együttműködésre. "Néhány koordinátor mindazonáltal megjegyezte: számos EP-képviselő sajnálkozott amiatt, hogy válaszai túl általánosak voltak" - áll a levélben.

A koordinátorok megítélése szerint Andor jól hasznosíthatja eddigi szakmai tapasztalatait és közgazdász végzettségét abban, hogy szorosabban összekapcsolja a makrogazdasági és a foglalkoztatási politikát. Végezetül megállapították, hogy a jelöltnek pontos képe van a biztosok közötti feladatok elosztásával kapcsolatos kihívásokról, és világosan látja a kollégáival való szoros együttműködés szükségességét.

Rovatok