Index Vakbarát Hírportál

A gazdasági válságra koncentrál a belga EU-elnökség

2010. július 2., péntek 15:30

Belgiumnak épp nincs kormánya, a június közepén tartott választások utáni kormányalakítási tárgyalások még nem zárultak le, de Belgium eddig tizenegyszer töltötte be ezt a tisztséget, így José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnöke nem aggódik. A belga EU-elnökség elsősorban a gazdasági válság leküzdésével akar foglalkozni.

A gazdasági válság leküzdését célzó lépések, a szociális ügyek és a foglalkoztatás kérdései állnak a most kezdődött féléves belga EU-elnökség figyelmének előterében, mondta Yves Leterme ügyvezető belga miniszterelnök pénteken Brüsszelben, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Belgiumban a június 13-i választások után kormányalakítási tárgyalások folynak, így teljes politikai felhatalmazással bíró kormánya nincs az országnak. Leterme ebben a helyzetben úgy fogalmazta meg a belga EU-elnökség kitűzött célját, hogy tisztességes alkuszként akarja segíteni a tagállami kormányok egyeztető tárgyalásait az időszerű kérdésekben.

Barroso a sajtótájékoztatón azt mondta, száz százalékig megbízik abban, hogy a belga kormányzati apparátus maradéktalanul el tudja látni az EU-elnökséggel járó teendőket. Az ország már a 12. alkalommal tölti be ezt a tisztséget, és a belgáknál "aligha ismeri bárki jobban az (európai) közösségi eljárásmódokat" - vélekedett az uniós végrehajtó testület vezetője.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy a Barroso vezette Európai Bizottság a következő hónapokban  húsz konkrét szabályozási javaslattal fog előállni a pénzügyi piacok felügyeletének szorosabbra fűzéséhez.

Az uniós gazdasági kormányzásról, azaz a nemzeti gazdaságpolitikák szorosabb összehangolásáról Leterme azt mondta, a helyes arányok, az arany középút megtalálása a fontos. Erről egyébként Barroso korábban tárgyalt Mari Kiviniemi finn miniszterelnökkel is, aki helyeselte, hogy fagyasszák be azoknak a tagországoknak az uniós támogatását, amelyek nem tartják magukat az elvárt költségvetési hiánycélokhoz.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról a belga ügyvezető kormányfő úgy vélekedett, hogy annak globális bevezetése jelenleg elképzelhetetlen lenne. Leterme és Barroso támogatóan nyilatkozott az európai szinten bevezetendő szén-dioxid-adóról.

Rovatok