Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel három évig pénzeli a volt biztosokat

2010. szeptember 23., csütörtök 19:24 | aznap frissítve

Három évig kapnak átállási támogatást a volt EU-biztosok Brüsszeltől, egy német lap szerint problémás, hogy sokan azóta lobbistaként vagy politikusként dolgoznak.

A tisztségükből távozó EU-biztosoknak három éven át jelentős anyagi támogatást nyújt Brüsszel, hogy megkönnyítse nekik a munkaerőpiaci átállást, erősítette meg az Európai Bizottság egyik szóvivője a Financial Times Deutschland című lap értesülését.

A lap szerint jelenleg tizenhét volt EU-biztos kap továbbra is pénzeket az uniótól, holott közülük sokan azóta lobbistaként vagy politikusként dolgoznak. Az újság kiemelte az ilyen javadalmazottak közül Charlie McCreevyt, a belső piacért felelős volt ír EU-biztost, aki a Ryanair légitársaság felügyelőbizottságába ült át. Ott állítólag évi 47 ezer eurót keres, de ehhez jön még évente 132 ezer euró (kb. 37 millió forint) "átállási támogatás" Brüsszeltől.

Az EU végrehajtó testületének sajtótájékoztatóján a megkérdezett szóvivő nem volt hajlandó konkrét számokat mondani, de azt megerősítette, hogy az általános szabály értelmében a volt biztosokat hivatalukból távozásuk után három éven át egykori biztosi fizetésük 40-65 százaléka illetheti meg, annak függvényében, hogy mennyi ideig töltötték be a biztosi pozíciót.

Az azonban nem fordulhat elő, hogy az így kedvezményezett az uniós pótlékkal együtt többet keressen, mint amennyi annak idején a biztosi fizetése volt. Igazolnia kell ugyanis, hogy mennyi a fizetése az új munkahelyén, tehát az "átállási támogatás" legfeljebb a különbözetet fedezheti. A biztosok alapilletménye legkevesebb évi 280 ezer euró (kb. 79 millió forint).

Rovatok