Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták az uniós romastratégiát

2011. június 24., péntek 16:24

Az európai uniós tagországok jóváhagyták az EU keretstratégiáját a romák társadalmi beilleszkedésének segítésére és ösztönzésére.

Orbán Viktor miniszterelnök a kétnapos csúcstalálkozó végén elmondta: a magyar EU-elnökség idején kidolgozott stratégia "esélyt ad ennek a közösségnek arra, hogy elismert, befogadott és hasznos része legyen az Európai Unió közösségének".

Ilyen stratégiája most először van az EU-nak, tette hozzá a magyar kormányfő.

Üdvözölte a döntést az Európai Bizottság is. Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos úgy fogalmazott, hogy "az EU vezetőinek mai kiállása az uniós keretrendszer létrehozása mellett fontos lépés, amely megmutatja, hogy Európa nem fogadja el a romák millióinak társadalmi és gazdasági kirekesztését."

Szerinte "a romák helyzete Európa-szerte romlik, ezért a remények és vágyak talajáról minél előbb el kell mozdulnunk az olyan gyakorlati fellépések irányába, amelyekkel valódi eredményeket érhetünk el".

Andor László jelezte: ezzel útjukra indulhatnak a nemzeti romastratégiák is, amelyek reményei szerint "ambiciózusak és egyben realisztikusak" lesznek. Hangoztatta, ezeket nyomon is kell követni, és ebben a romák képviselői is döntő szerepet játszhatnak.

Viviane Reding alapjogi biztos úgy fogalmazott: "az európai vezetők példa nélkül álló kötelezettséget vállaltak a romák integrációjának javítására". Hozzátette: "a magyar elnökségnek szeretnék külön köszönetet mondani az e kötelezettségvállalás elérésében tanúsított határozottságáért".

Közleményt adott ki a témáról az Európai Parlament jelentéstevője, Járóka Lívia (Fidesz) is. A roma EP-képviselő úgy vélte, a döntés "mérföldkő a mintegy tízmillió európai roma számára", "igazi történelmi lépés". Hozzátette, hogy a romák integrációja "lehetőség is a jövőbeni európai munkaerő-piaci kihívások kezelésében".

Rovatok