Index Vakbarát Hírportál

Az euró megmentése a dán elnökség célja

2012. január 6., péntek 21:11

Az Európai Unió soros elnökeként Dánia az euró megmentését tűzte ki célul, mondta el Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök, aki pénteken Koppenhágában ismertette országa programját a következő hat hónapra. Dánia, amely nem tagja az euroövezetnek, híd szeretne lenni az eurozóna 17 tagállama, valamint a nemzeti valutával rendelkező uniós országok között.

Történelmileg nehéz időpontban, egy válság közepén vesszük át az elnökséget, hangsúlyozta az uniópárti Thorning-Schmidt. A kormányfő hétfőn Brüsszelben tárgyal az adósságválságról Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével.

Margrethe Vestager gazdasági és belügyminiszter szerint Dánia fontos szerepet játszhat a különféle érdekek áthidalásában, és országa központi célja az EU egységének erősítése.

Dánia 1973 óta tagja az EU-nak, és már hatszor volt elnök, legutóbb 2002-ben. A hagyományosan euroszkeptikus dánok két népszavazáson úgy döntöttek, hogy nem akarják feladni a koronát és nem akarnak csatlakozni az euroövezethez. "A munka Európája" mottóval Dánia a gazdasági növekedés és az új munkahelyek teremtése mellett kötelezte el magát, de kiemelt szerepet kap a belső piac működésének javítása is.

Rovatok