Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor ma vitába száll Európával

2012. január 18., szerda 06:26

Orbán Viktor személyesen veheti védelmébe cselekedeteit az Európai Parlament szerdai ülésén. A plenáris ülés második napirendi pontjaként, délután három körül kezdik tárgyalni a "közelmúltbeli politikai fejleményeket". Ki veszi védelmébe Orbánt és kormányát?

Szerdán Magyarországot is napirendjére veszi az Európai Parlament. A plenáris ülés második napirendi pontjaként "a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről" vitatkoznak, szóba kerülhet a magyar szavazati jog felfüggesztése, amit a zöld és a liberális frakció kezdeményezett, és amihez már a szocialisták is csatlakoztak. A vitában Orbán Viktor is felszólal majd, erre levélben kért lehetőséget az EP korábbi elnökétől, a lengyel Jerzy Buzektől.

A magyarországi politikai fejlemények közül is elsősorban a magyar alkotmány, a választójogi törvény és a sajtószabadság ügyéről lesz szó, illetve arról ügyről is, amiben az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett.

Oli Rehn, az unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa szerdán a jegybanki függetlenség védelmében már nem csak a jegybanktörvény, de az alkotmány vonatkozó passzusainak felülvizsgálatát is követelte.

A vitában részt vesz José Manuel Barroso bizottsági elnök is, aki már a múlt héten megígérte, hogy a bizottság "minden rendelkezésre álló eszközt bevet".

A vita legfontosabb kérdése, hogy a három említett frakció kezdeményezi-e, hogy induljon eljárás Magyarország ellen a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye alapján, vagyis az alapjogok megsértése miatt felfüggesszék-e a magyarok szavazati jogát. A parlament napirendje szerint február 2-án szavazhatnak az ülésen elhangzottakkal kapcsolatos határozatról.

A magyar szavazati jog felfüggesztéséhez a parlament többsége mellett a tanács, vagyis az európai kormányok minősített többsége. Vagyis gyorsan ezt a lépést biztosan nem hozzák meg, és az se bizonyos, hogy egyáltalán a tanács elé kerül az ügy.

Fontos kérdése lesz a vitának, hogy a magyar képviselőkön kívül lesz-e aki védelmébe veszi az Orbán-kormányt. A Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt eddig inkább óvatoskodó volt: arra figyelmeztettek, hogy a bizottság konkrét aggályai után várjuk meg a magyar választ, előzetesen ne kritizáljunk. Azt viszont nem mondták, hogy szerintük Magyarországon minden rendben van.

Rovatok