Index Vakbarát Hírportál

A szélsőjobb vette át a vezetést Franciaországban

2013. október 10., csütörtök 13:23

A szélsőjobboldali Nemzeti Front átvette a vezetést a francia pártok versenyében – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amit az EUractiv szemlézett. A Nouvel Observateur francia lap által készíttetett felmérésben 1893 választót kérdeztek meg – ez Magyarországon nagy merítésnek számít, de a 36 millió francia választóra vetítve kicsit soványnak tűnik. A válaszok azt mutatják, hogy ha ma szavaznának az Európai Parlamentről, akkor a szélsőjobboldali Nemzeti Front 24 százalékos aránnnyal paraszthajszállal megelőzné a 22 százalékra mért jobbközép UMP-t, és statisztikailag is jelentős mértékben felülmúlná a 19 százalékon szerénykedő kormányzó szocialistákat.

Az arányoknál talán fontosabb az, hogy a Jean-Marie Le Pen után lánya, Marine által vezetett Nemzeti Front az egy hónappal ezelőttihez képest három százalékkal növelte támogatói számát, míg az csak UMP egy százalékot tudott javítani, Hollande elnök szocialistáit viszont két százalékkal kevesebben támogatják a francia választók közül.

Egyébként az unió- és bevándorlóellenes Nemzeti Front népszerűsége egyáltalán nem új keletű, már az idősebb Le Pen idejében is a harmadik erőnek számított, de Marine a 2012-es elnökválasztás első fordulójában is derekasan szerepelt, 17,9 százalékot szerzett. Érdekes, hogy a Jobbikhoz hasonlóan ott is kezd felfutni a cigányozós tematika, hiszen az utóbbi években rengeteg problémát okoznak a gyakran nomád életet élő roma bevándorlók.

Franciaországnak egyébként 72 képviselői helye van az Európai Parlamentben, de a Nouvel Observateur nem számolta ki, hogy a jelenlegi támogatottság kinek mennyi mandátumot jelentene. És nem hanyagságból, ugyanis a magyarországival ellentétben a francia EP-választásokon a pártok nem országos listát állítanak, hanem a szavazók területi listákra adják le voksaikat.

.

Rovatok