Index Vakbarát Hírportál

A néppártiak az EP-ben ünnepelték a Fideszt

2014. április 14., hétfő 23:44

A magyarországi választások kimenetele és Malina Hedvig ügye is szóba került Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén az úgynevezett egyperces felszólalások között.

A magyarországi választásokról Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője beszélt, aki uniós szinten is egyedülállónak nevezte, hogy egy pártszövetség kétszer egymás után alkotmányozó többséghez jusson, írja részletesen az MTI.

Gyürk András: A gyűlöletre mondtak nemet

"A magyar választók ezzel a leghatározottabban visszautasították a szélsőségeket, legyenek azok bal- vagy jobboldaliak" - jelentette ki Gyürk András.

Szerinte az emberek ezzel visszautasították a valódi problémák helyett a gyűlöletkeltésre és az ország lejáratására összpontosító erőket, valamint az unióból való kilépés veszélyes programját zászlajára tűző populista propagandát is.

"A Fidesz-KDNP ma Magyarországon a stabilitás záloga, és az egyetlen garancia a szélsőségek ellen" - húzta alá Gyürk András.

Mário David: Bölcs magyar nép

A Fidesz győzelméről akart beszélni a szintén az Európai Néppárthoz tartozó portugál Mário David is. Ő úgy kezdte, hogy habár az EP-ben korábban despotikusnak és antidemokratikusnak bélyegezték Orbán Viktort és kormányát, most a választópolgároknak módjuk nyílt, hogy tiszta és szabad választásokon váltsák le. De mégsem ez történt, ehelyett a "bölcs magyar nép" harmadszor szavazott bizalmat Orbán Viktornak.

"Miért? Mert elődjével ellentétben az Orbán-kormány nem hazudott az embereknek" - közölte a portugál politikus, aki szerint az EP kiabálása dacára "Magyarország szabad polgárai" támogatásukról biztosították a reformokat és a kormány sikeres gazdaság-, pénzügyi és szociálpolitikáját.

"Ideje, hogy mindannyian tiszteljük a magyar nép szabad akaratát" - folytatta a gondolatait Mário David.

Nem büntettek meg máig senkit

Malina Hedvig ügyéről Bauer Edit, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának képviselője beszélt, aki felidézte, hogy az egykori nyitrai diáklányt, akit állítása szerint annak idején azért vertek meg az utcán, mert magyarul beszélt, hét éve zaklatják, miközben az elkövetőeket soha nem büntették meg, és a vizsgálatot két hét után lezárták, majd őt vádolták meg hamis tanúzással.

Felszólalása végén Bauer arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tartassa be a jogállamiságot Szlovákiában.

Rovatok