Index Vakbarát Hírportál

Verekedés a moldáv parlamentben

2004. április 23., péntek 00:25

Verekedés tört ki csütörtökön a románbarát ellenzéki Kereszténydemokrata Néppárt (PPCD) és a hatalmon lévő kommunista párt képviselői között a moldovai parlamentben.

A botrány kiváltója ismét Vlad Cubreacov, a PPCD alelnöke, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja volt, akit nemrégiben azért vontak felelősségre, mert egy chisinaui tüntetés során orosz zászlókat égetett el.

Cubreacov és a párt több képviselője reggel óta megszállva tartotta a parlamentben a szónoki emelvényt, Eugenia Ostapciuc házelnöknő lemondását követelve.

Néhány kormánypárti képviselő megpróbálta szabaddá tenni az emelvényt, s a lökdösődés során Cubreacov megragadta az egyik képviselőnőt. Frakcióbeli társai a képviselőnő segítségére siettek, a vitát az előcsarnokban ökölharccal zárták le, majd folytatták az ülést.

Az ellenzék csütörtök este is körülzárva tartotta a szónoki emelvényt, a honatyák a helyükön szólaltak fel. A házelnöknő közölte: a következő ülésre törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek alapján eltávolíthatják az ülésteremből a rendbontókat.

Rovatok