Index Vakbarát Hírportál

Szekeres: Horvátország és Albánia egy hónap múlva NATO-tag lesz

2009. március 6., péntek 13:48

Egy hónap múlva a NATO tagjává válik Horvátország és Albánia, Macedónia viszont a görögországi vétó miatt egyelőre a kapun kívül marad - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken Zágrábban, a délkelet-európai védelmi miniszterek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A magyar honvédelmi miniszter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy Albánia és Horvátország már tagként vegyen részt az áprilisi NATO-csúcson, mert a csatlakozás meghiúsulása komoly következményekkel járna mind Horvátországra, mind az egész nyugat-balkáni térségre, mind pedig a tagokra nézve. Szekeres reményét fejezte ki, hogy Macedónia névvitája gyorsan rendeződhet a görög féllel, és az ország hamarosan csatlakozhat a NATO-hoz.

A jövőt illetően bíztatónak nevezte, hogy Szerbia együttműködik a NATO-val, részt vesz a békepartnerségi programban. Hozzátette, hogy Bosznia-Hercegovina és Montenegró szervezeti tagságra törekszik. Szekeres kiemelte, hogy 2009-ben különös figyelmet fordítanak Montenegróra, hiszen az idei és a következő évben Magyarország tölti be a NATO-kontakt nagykövetségi megbízást Podgoricában.

Szekeres szerint ahhoz, hogy valamennyi balkáni ország az euroatlanti "család" tagjává válhasson, három alapkérdést kell szem előtt tartani: a múlt feldolgozását, a normák további közelítését a NATO és az EU szabályaihoz, valamint a térségbeli két- és többoldalú együttműködések kialakítását.

Branko Vukelic horvát nemzetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyeztetésen megjelent valamennyi állam támogatja Horvátország NATO-csatlakozását. Mint megjegyezte: a tárgyaláson nem esett szó a horvát-szlovén területi vitáról. Szlovénia is egyetértett Horvátország NATO-csatlakozásával.

A délkelet-európai védelmi miniszterek informális találkozóján a régió 12 országának miniszterei, illetve az Amerikai Egyesült Államok és a NATO képviselői vettek részt.

Rovatok