Index Vakbarát Hírportál

Elengedték a Dárfúrban elrabolt segélymunkásokat

2009. március 14., szombat 19:28 | aznap frissítve

Szabadon engedték fogva tartóik a héten Dárfúrban elhurcolt három segélymunkást - jelentette be a szudáni külügyminisztérium szombaton. Ismeretlen fegyveresek még szerda este rabolták el az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet belga részlegének három munkatársát: egy francia nővért, egy kanadai koordinátort és egy olasz orvost. Eredetileg öt segélymunkást vittek magukkal a szervezet Szaraf Umra-i irodájából, de egy szudáni túszt rövid időn belül szabadon engedtek. Szombaton egy másik szudáni túszt is elengedtek, majd dél körül a külföldiek is visszanyerték szabadságukat.

Az emberrablók váltságdíjat követeltek a túszok szabadságáért. A túszok szabadulásukról már péntek este hírt adtak Rómában szudáni kormányforrásokra hivatkozva, de ezt később Kartúm cáfolta. Ali Juszef Ahmed, a szudáni külügyminisztérium protokollfőnöke közölte, hogy a három nyugati segélymunkás ép és egészséges, s jelenleg Dárfúrban tartózkodik. Szombat este szállítják el őket repülővel a szudáni fővárosba, Kartúmba. A túszok szabadulásáról szóló szudáni hírt megerősítette az MSF brüsszeli szóvivője, Erwin Van t'Land.

A szudáni hatóságok 16, más források szerint 13 segélyszervezetnek tiltották meg a munkát Dárfúrban, miután a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki a háborús bűncselekményekkel gyanúsított szudáni elnök, Omar Haszan Ahmed el-Besír ellen. A múlt héten kiutasították Dárfúrból az MSF francia és holland szekciójának dolgozóit, de a szervezet belga, svájci és spanyol csoportjának munkatársai maradhattak. Elemzők korábban arra figyelmeztettek, hogy a Besír elleni körözés még nagyobb erőszakot szíthat Dárfúrban.

Rovatok