Index Vakbarát Hírportál

Százezrek a pápai misén Angolában

2009. március 22., vasárnap 15:38

XVI. Benedek pápa mélységes szomorúságát fejezte ki a két agyontaposott lány halála miatt vasárnap az angolai fővárosban, Luandában tartott miséjén, afrikai körútjának utolsó állomásán. A két lány akkor vesztette életét, amikor bezúdult egy 30 ezres, fiatalokból álló tömeg a luandai stadion területére. (A korábbi hírekkel ellentétben nem egy fiúról és egy lányról, hanem két lányról van szó.) A tülekedésben negyvenen megsebesültek. A pápa a szertartás legelején részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, és azt mondta, imádkozik a sérültekért.

A szervezők szerint a kétmillió ember befogadására képes stadion nem telt meg teljesen. Többszázezren hallgatták a pápa szavait a rekkenő hőségben a szabad ég alatt. Az egészségügyi sátrakban 400 embert láttak el hőguta miatt, közülük kettőt kellett kórházba szállítani.

Benedek pápa szentbeszédében sürgette az angolaiakat hazájuk újjáépítésére az évtizedekig tartó polgárháború után. Kedden kezdődött afrikai látogatása alatt az egyházfő arra kérte a helyi vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a korrupció és a nyomor felszámolására. Angolában a népesség több mint fele (55 százaléka) katolikusnak vallja magát. Ebben az országban van Fekete-Afrika - a Szahara-sivatagtól délre eső vidék - egyik legnagyobb múltú katolikus közössége: az első keresztények 500 évvel ezelőtt érkeztek.

A pápa afrikai látogatásának a luandai mise volt a záróakkordja, hétfőn tér vissza a Vatikánba. XVI. Benedek hivatalba lépése óta először utazott a kontinensre.

Rovatok