Index Vakbarát Hírportál

Japán: Kilövésre kész Észak-Korea egyik rakétája

2009. március 25., szerda 18:19

Észak-Korea indítóállásba helyezett egy rakétát, gyaníthatóan egy Taepodong-2 típusú, nagy hatótávolságú ballisztikus hordozóeszközt, jelentette szerdán a japán hírügynökség bizalmas forrásra hivatkozva. Washingtonban nem erősítették meg a sajtóértesülést.

Phenjan már korábban bejelentette, hogy április 4. és 8. között műholdat akar pályára állítani, de külföldön azt feltételezik, hogy a kísérlet ürügyén új fegyvert próbál ki, amitől egyébként az ENSZ eltiltotta 2006-ban.

Ha bebizonyosodik, hogy egy Taepodong-2 típusú rakéta tesztelése folyik, az különösen érzékenyen érinti Japánt, mert várhatóan pályája a szigetország külső területe fölött fog elhaladni, és a fokozataiból visszahulló darabok előre nem látható helyeken csapódhatnak be.

Észak-Korea 1998 nyarán már kisebb nemzetközi válságot robbantott ki azzal, hogy indított egy nagy hatótávolságú, Taepodong-1 típusú "műholdhordozó" rakétát, amely átrepült Japán fő szigete felett. A rakétakísérlet után Japán amerikai segítséggel rakétavédelmi pajzsot épített ki.

Rovatok