Index Vakbarát Hírportál

Az államfő elfogadta a cseh kormány lemondását

2009. március 26., csütörtök 17:34

Csütörtökön benyújtotta kormánya lemondását Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, amit Václav Klaus államfő elfogadott. Az új kabinet megalakulásáig megbízta Topoláneket az ügyvivői feladatok ellátásával. A hárompárti jobbközép cseh kormány kedden bukott meg, amikor a képviselőházban elveszítette az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett bizalmi szavazást.

Václav Klaus rövid megbeszélést tartott Topolánekkel, majd arról beszélt, hogy a nemzetközi gazdasági válság és a cseh úniós elnökség miatt mindenképpen gyors megoldás kell. "Nem engedem meg, hogy a mai bizonytalan helyzet hosszabb ideig fennmaradjon" - közölte.

Hozzátette, hogy csak olyan politikusnak ad kormányfői megbízatást, aki biztosítja, hogy politikai megállapodás alapján többségi támogatása van a 200 tagú képviselőházban. "Ha valamelyik politikus olyan listát tesz elém, amely a kormányt támogató 101 képviselő aláírását fogja tartalmazni, az kormányalakítási megbízatást kaphat" - tette hozzá az államfő.

Topolánek kijelentette, hogy ha a kormányalakítást nem sikerül gyorsan megoldani, akkor ő is mindenképpen az előrehozott választást szorgalmazza majd.

Rovatok