Index Vakbarát Hírportál

Kémműholdak lefényképezték az észak-koreai rakétát

2009. március 29., vasárnap 10:42

Kémműholdak lefényképezték a kilövőálláson azt az észak-koreai nagy hatótávolságú rakétát, amelyik világszerte aggodalmakat kelt. Az állítólagos kémfelvételekről szöuli kormányforrásokra hivatkozva a dél-koreai Jonhap hírügynökség számolt be szombaton.

A hírügynökség közlése szerint a fényképekből nem derül ki, hogy mi van a rakéta felső kúpján. Műhold, ahogy azt Phenjan állítja, vagy más, esetleg robbanófej. Észak-Korea váltig állítja, hogy kommunikációs műholdat akar felbocsátani április 4. és 8. között.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea szerint ez mellékes, a lényeg ugyanis a hordozórakéta, amelyet ki akar próbálni a sztálinista rezsim. Amerikai vélemények szerint a Taepodong-2 nedvű rakéta akár Alaszkát is elérheti.

Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok képviselői a héten Washingtonban tanácskoztak az ellenintézkedésekről. Phenjan többször közölte, hogy visszautasítja a felszólítást a kilövés lefújására, és háborús oknak fog nyilvánítani, ha lelövik a rakétát. Washington és Tokió földi és tengeri rakétapajzsot hozott létre az észak-koreai fenyegetés ellen.

Rovatok