Index Vakbarát Hírportál

Klaus mielőbb új cseh kormányt akar

2009. március 30., hétfő 21:10

Václav Klaus szerint mihamarabb fel kell állnia az új cseh kormánynak, mert az ügyvezető kormány csak "félig kormány". "A lemondott, de ügyvezetőként tovább működő kormány csak félig kormány. Úgy vélem, az egész ország, az egész lakosság érdeke, hogy mihamarabb teljes értékű kormány legyen hatalmon" - jelentette ki a cseh államfő hétfőn Prágában.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány a múlt héten mondott le, miután a képviselőházban elveszítette az ellenzéki szociáldemokraták által kezdeményezett bizalmi szavazást. Klaus a lemondást elfogadta, és megbízta a kormányt az ügyvivői feladatok ellátásával az új kabinet megalakulásáig.

Klaus sürgetését a kormány több polgári demokrata minisztere politikai nyomásnak minősítette és visszautasította. "Meggyőződésem, hogy az uniós elnökség végéig (június végéig) az ügyvezető kormány hatalmon maradhat. Az az elképzelés, hogy az uniós tárgyalásokra új miniszterek mehetnek, naivitásra vall" - reagált az államfő kijelentésére Petr Necas munkaügyi és népjóléti miniszter, a Polgári Demokratikus Párt alelnöke. "Klaus meghazudtolja magát. Remélem, hogy ez csak az általános ideges hangulat következménye" - jegyezte meg Ivan Langer belügyminiszter.

Rovatok