Index Vakbarát Hírportál

A kalózok kétmillió dollárt követelnek

2009. április 10., péntek 20:20

A szomáliai kalózok 2 millió dolláros váltságdíjat követeltek pénteken az általuk korábban elfoglalt Maersk Alabama teherhajó kapitányáért, közölték amerikai hírforrások a szomáliai kalózbanda közlésére hivatkozva. A banda világossá tette, ha nem kapják meg a pénzt, megölik foglyukat.

Az amerikai zászló alatt közlekedő dán konténerhajót szerdán reggel érte kalóztámadás az Indiai-óceánon, Szomália partjainál. A kalózok elfoglalták a hajót, az amerikai legénység később azonban visszaszerezte az uralmat felette. A hajó másodtisztje a CNN-nek telefonon elmondta: a kalózok távoztak a hajóról, de elrabolták a teherhajó parancsnokát, Richard Phillipst, akit egy közeli mentőcsónakban tartanak fogva. Egyes források szerint a parancsnok önként távozott a kalózokkal a legénység biztonsága érdekében. A legénység viszont elfogta az egyik kalózt, és a felek egyezkedni kezdtek a fogolycseréről. Ez azonban péntekig nem járt eredménnyel.

A hajó kapitánya pénteken megpróbált elszökni az őt fogva tartó négy kalóztól, a tengerbe vetette magát, de a kalózok elkapták, állítólag rá is lőttek. A kalózok műholdas telefonon közölték, nem félnek az amerikaiaktól és harcolni fognak, ha megtámadják őket. A kalózok motorcsónakja állítólag sodródik a tengeren, mivel elfogyott az üzemanyaguk.

Rovatok