Index Vakbarát Hírportál

Véget érnek a brit katonai műveleteknek Irakban

2009. április 30., csütörtök 14:20

Hat év után befejeződik csütörtöktől a brit hadsereg iraki jelenlétének hadműveleti szakasza - közölte az iraki kormányfővel tartott csütörtöki londoni sajtóértekezletén Gordon Brown brit miniszterelnök. A 3700 brit katona többsége május végéig távozik Irakból, csak egy négyszáz fős kiképző kontingens marad hátra.

Emlékükre csütörtökön istentiszteletet tartottak a brit hadsereg bászrai főhadiszállásán. A ceremónián felolvasták a brit és a külföldi katonaáldozatok névsorát. A brit megszállási övezetben a külföldiekkel együtt 234 katona esett el 2003 óta, köztük olaszok, dánok, hollandok, amerikaiak, románok, és összesen 179 brit katona.

Brown a londoni sajtóértekezleten ugyanakkor kijelentette: Irak ma "sikertörténet", ami nagyban köszönhető a brit hadsereg erőfeszítéseinek. Az iraki gazdasági növekedés tavaly megközelítette a 10 százalékot, 2003 óta négymillió iraki gyermek kapott életmentő védőoltásokat, háromezer iraki iskola épült újjá, és az iraki biztonsági erők létszáma ma már eléri a 60 ezret - sorolta az elért eredményeket a brit miniszterelnök.

Rovatok