Index Vakbarát Hírportál

A Fatah a kormányalakításon rágódik

2009. május 20., szerda 18:47

A palesztin elnök vezette Fatah szervezet is megosztott az új palesztin átmeneti kormány megalakítása ügyében, a mérsékelt világi szervezet soraiban ugyanis helytelenítik, hogy ismét a párton kívüli Szalám Fajjád kapott miniszterelnöki megbízatást.

Mahmúd Abbász következő héten esedékes washingtoni látogatása előtt alakított új kormányt, mivel működő kabinettel a háta mögött szeretne tárgyalni Barack Obama amerikai elnökkel.

A kabinet nagyon gyenge lábakon áll, noha a régi-új kormányfő a "Nyugat kedvence", kitűnő kapcsolatokkal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, s az adományozó országok félreérthetetlenül értésre adták, hogy továbbra is Fajjádot látnák szívesen a Fatah-kormány élén.

A szerdai bejelentés szerint július 1-jén kongresszust, s azon tisztújítást tartó Fatahon belül felerősödött az Abbász-féle mérsékelt, az Izraellel való tárgyalások mellett síkraszálló szárny és a megszállás elleni fegyveres harc folytatását követelő radikálisok közötti vita. Ha ez a szembenállás tartósnak bizonyul, előfordulhat, hogy az új kormány néhány hét múlva kénytelen lesz lemondani - írta Hani Maszri palesztin hírmagyarázó.

Rovatok