Index Vakbarát Hírportál

Külön tantárgy lehet az NDK Németországban

2009. június 19., péntek 15:24 | aznap frissítve

Külön tantárgy lehet hamarosan az egykori NDK a német általános, illetve középiskolákban. Minden korábbinál erőteljesebben szorgalmazta ezt pénteken az egykori kommunista államhoz tartozó tartományok felzárkóztatásáért felelős német kormányzati miniszter, aki ennek érdekében levélben fordult illetékes kollégájához, az oktatást is felügyelő kulturális államminiszterhez.

Wolfgang Tiefensee azt követően szánta el magát a sürgős lépésre, hogy előző nap nyilvánosságra hozták egy berlini egyetem tanulmányát. Eszerint a diákok körében megdöbbentő az ismerethiány az egykori NDK-val kapcsolatban. Így például a megkérdezett fiatalok többsége nem tudta, hogy mikor épült a hírhedt berlini fal. Azt pedig végképp nem tudták a diákok, hogy a falat ki építette. Az elmúlt időszakban nem ez volt az első ilyen jellegű felmérés, amelyet nyilvánosságra hoztak, és a közelmúlt történelmével kapcsolatban a korábbiak is lesújtó eredményt mutattak.

Tiefensee ezért kereste meg Bernd Neumann kulturális államminisztert, emlékeztetve őt arra, hogy az NDK történelmét minél előbb oktatni kell. A szociáldemokrata miniszter felhívása mindenekelőtt konzervatív körökben talál nyitott fülekre. A CDU/CSU vezetői - Angela Merkel kancellárral az élen - már régóta sürgették, hogy az NDK-t oktatni kell az iskolákban. A diákok ugyanis rendkívül keveset tudnak a volt kommunista állam diktatúrájáról.

Rovatok