Index Vakbarát Hírportál

Az Arab Liga támogatja Obama békekezdeményezését

2009. június 24., szerda 21:18

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei támogatásukról biztosították szerdán Barack Obama amerikai elnöknek a közel-keleti békefolyamat felújítását célzó kezdeményezését. A pánarab szervezet tagállamainak külügyminiszterei a szervezet székhelyén, Kairóban tanácskoztak Amr Musza főtitkár irányításával. Közös nyilatkozatuk szerint "megteszik a szükséges lépéseket, hogy támogassák az átfogó közel-keleti békemegállapodás létrejöttét és egy palesztin állam megteremtését célzó amerikai erőfeszítéseket".

Amr Musza a találkozó után hangsúlyozta: "Az amerikai kormány már működésének első napjától jelét adta, hogy komolyan igyekszik véget vetni az izraeli-arab konfliktusnak... Nagy jelentőséget tulajdonítunk Obama elnök komoly és kiegyensúlyozott javaslatának... Most felcsillant egy reménysugár, amilyet nem láttunk legalább nyolc éve". Ugyanakkor Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentéseit elfogadhatatlannak tartják az arab országok, ezeket nem lehet a leendő tárgyalások kiindulópontjainak tekinteni, hangsúlyozta a főtitkár.

Az arab külügyminiszterek is kiemelték közös nyilatkozatukban, csak akkor normalizálják viszonyukat Izraellel, ha az "véglegesen beszünteti a zsidó telepek bővítését a palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is". Ha tárgyalnának Izraellel, miközben folytatódik a telepek bővítése, az azt jelentené, hogy "megadják magukat olyan ügyekben, amelyekben nem lehet szó megadásról" - áll a közös nyilatkozatban.

Rovatok