Index Vakbarát Hírportál

Napszemüveget is elszámoltak a holland miniszterek

2009. június 25., csütörtök 14:40 | aznap frissítve

Hollandiában is megkérdőjelezhetőek egyes kormánytagok bizonyos költségelszámolásai, bár nincs szó a Nagy-Britanniában miniszteri lemondásokhoz vezető ügyekről. A De Telegraaf napilap munkatársai a brit költségtérítési botrányt követően minden minisztériumnál - a közigazgatás nyilvánosságára hivatkozva - betekintést kértek a miniszterek és államtitkárok munkájával kapcsolatos beadványokba.

Állítólag több minisztériumi vezető és főtisztviselő nyomására azonban csak azokba a bevallásokba engednek betekintést, melyeket nem a hivatali hitelkártyákkal fizettek ki. A lap szerint a korlátozottan rendelkezésre álló információk alapján brit kollégáikkal összevetve a holland kormánytagok viszonylag visszatartják magukat a költségtérítéseik során.

Az eddig kiadott adatokból nem bukkantak nagyobb kihágásokra, ugyanakkor felszínre került néhány megkérdőjelezhető elszámolás. A szocialista Wouter Bos pénzügyminiszter például egy Ray Ban napszemüveget, Jet Bussemaker egészségügyi államtitkár pedig színházjegyeket is benyújtott. Az egyik illetékes tárca szerint ugyanakkor a frakk költségének elszámolása belefér a szolgálati szabályzatba.

Rovatok