Index Vakbarát Hírportál

Retusált fotót közöltek Kim Dzsongilről?

2009. június 29., hétfő 08:07 | aznap frissítve

A közelmúltban a phenjani televízióban egy olyan fotót mutattak be a kommunista ország vezetőjéről, amely a hétfői dél-koreai sajtó szerint hónapokkal ezelőtt készülhetett. Észak-Koreában ugyanakkor azt állítják a képről, hogy új.

A lapok szerint a június közepén nyilvánosságra hozott és az áprilisban bemutatott képek ugyanakkor készülhettek. A nemrégiben bemutatott fotót a szakértők szerint retusálták. A képeken Kim Dzsongil katonák előtt látható, vastag kabátban. A júniusi fotón a háttér megegyezik az áprilisban bemutatottal, noha hivatalosan más helyszínen járt a vezető. A Kim Dzsongil mögött állók közül néhány katonát eltüntettek a fotóról, állítják a szakértők.

A 67 éves politikus egészségi állapotáról tavaly augusztus óta folynak a találgatások. Akkor állítólag szélütése volt, ám ezt Észak-Korea hevesen cáfolta. Ennek érdekében pedig több fotót is bemutatott a vezérről, hogy cáfolja betegségét. A dél-koreai lapok szerint a retusált fotó is azt bizonyíthatja, hogy rosszabbodott az észak-koreai vezető egészségi állapota.

Rovatok