Index Vakbarát Hírportál

Amano Jukija lesz a NAÜ új főigazgatója

2009. július 2., csütörtök 17:17

új főigazgatót választottak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) élére csütörtökön, a szervezet bécsi székhelyén: Amano Jukija japán diplomata vezeti majd a világ atombiztonságáért küzdő szervezetet

A jelenlegi főigazgató, Mohamed el-Baradei novemberben távozik posztjáról, és a kormányzótanács hónapokon át sikertelenül próbálta megválasztani utódját. Sajtóértesülések szerint Amano, japán jelenlegi NAÜ-nagykövete is csak úgy szerezte meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget a kormányzótanácsban, hogy a testület egy tagja nem szavazott. Amano így 23 voksot, riválisa, a dél-afrikai Abdul Samad Minty 11-et kapott a 35 tagú tanácsban.

Számos ország azt akarta, hogy konszenzussal megválasztott főigazgató kerüljön az atomenergia békés célú felhasználásán őrködő szervezet élére. Márciusban sem a gazdag országok által támogatott, esélyesebbnek tartott Amano, sem vetélytársa, a fejlődő országokat maga mögött tudó Minty nem kapta meg a kétharmados támogatást. A két tömörülés többek között az iráni nukleáris program kérdésében sem ért egyet egymással.

A testület ezután új pályázatot írt ki, amelyre öten jelentkeztek. Belgium egykori védelmi miniszterét, Jean-Pol Poncelet-t jelölte. A másik két pályázó Ernest Petric, Szlovénia volt bécsi nagykövete, alkotmánybíró és a spanyol Luis Echavárri, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nukleáris ügynökségének (NEA) vezetője volt.

Az eddig megtartott eredménytelen fordulók, illetve a nem hivatalos szavazások eredményét látva a belga és a szlovén jelölt már korábban visszalépett. Csütörtökön Luis Echavárri is visszavonta jelentkezését, miután az aznapi első szavazási körben mindössze öt szavazatot kapott.

Hivatalosan a NAÜ legfőbb szerve, a valamennyi tagország képviselőjének részvételével ülésező közgyűlés nevezi ki az új főigazgatót, szeptemberben.

Rovatok