Index Vakbarát Hírportál

Az AU békefenntartói is beszálltak a szomáliai harcokba

2009. július 12., vasárnap 14:40 | aznap frissítve

A szomáliai kormánycsapatok az Afrikai Unió békefenntartóival együtt szálltak szembe a lázadókkal, akik közül legalább negyvenhármat megöltek vasárnap a fővárostól, Mogadishutól északra, közölték helybeliek és helyi tisztviselők.

Abdifitah Shawey, a főváros polgármesterének helyettese arról számolt be, hogy a felkelők a hét végén az elnöki palotával határos területet foglaltak el. Az Afrikai Unió békefenntartói (AMISOM) éppen azért bocsátkozott harcba a kormányerők oldalán, mert a felkelők egy kilométerre vannak az elnöki palotától. A harcokban három kormánykatona elesett.

A szomáliai átmeneti kormány jó ideje követeli már, hogy engedélyezzék az AMISOM számára a kormányerők segítését. Az Afrikai Unió ugyan 2007 márciusában a fővárosba vezényelt egy ugandai és burundi katonákból álló kontingenst, de az eredetileg tervezett 8000 főből csak 4300-at küldtek Szomáliába. Ezeknek az erőknek is csak önvédelemre van joguk, illetve arra, hogy biztosítsák az olyan fontos létesítményeket, mint az elnöki palota, a repülőtér és a kikötő.

Rovatok