Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu már találkozna a palesztin elnökkel

2009. július 12., vasárnap 16:11 | aznap frissítve

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a szokásos vasárnapi kabinetülést megnyitva találkozóra hívta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy "politikai és gazdasági békét" teremtsenek. A találkozó helyszínének a Negev-sivatagi, a Gázai övezettől nem messze fekvő Beér-Sevát javasolta. Netanjahu áprilisi hivatalba lépése óta a két politikus még nem találkozott egymással, míg az előző izraeli kormányfő, Ehud Olmert rendszeresen tartott megbeszéléseket a palesztin elnökkel.

Az ajánlatra válaszolva Abbász felszólította az izraeli vezetőket, hogy teljesítsék az "útiterv" néven ismert rendezési tervezetben vállaltakat. Sajtóértekezletén az elnök hangsúlyozta, hogy teljesen le kell állítani a ciszjordániai zsidó telepek bővítését. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló "az izraeli propagandakampány részének" minősítette az invitálást.

A 2003-as tervben Izrael beleegyezett a telepeken folytatott építkezések befagyasztásába a palesztinok által is Ciszjordániában, de ezt nem teljesítette, arra hivatkozva, hogy a palesztinok sem teljesítik vállalt kötelezettségüket, a terrorcsoportok felszámolását.

Rovatok