Index Vakbarát Hírportál

Megint alelnöke miatt támadták Ahmadinezsádot

2009. július 24., péntek 19:47 | aznap frissítve

A fontos iráni vallási vezető Ahmad Hatami ajatollah a pénteki ima során felszólította Mahmúd Ahmadinezsád elnököt, hogy menessze új alelnökét, Eszfandiar Rahim Masajét. Azt mondta, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője is az alelnökké egy héttel korábban kinevezett Masaje távozását akarja..

"Azt szerettük volna, hogy (az ügy) ne jusson el olyan messzire, hogy a legfőbb vezetőnek kelljen véleményt mondania" - jelentette ki Hatami az állami rádióban élőben sugárzott prédikációjában. A konzervatív nézeteket valló Hatami, a Szakértők Tanácsának tagja felszólította Ahmadinezsádot, hogy a lehető leggyorsabban engedelmeskedjen a legfőbb vallási és politikai vezetőnek.

Masaje kinevezése általános felháborodást váltott ki a konzervatívok körében. Azt vetik az új alelnök szemére, hogy 2008 júliusában a hivatalos teheráni politikával ellentétesen azt mondta: Irán "az amerikai nép és az izraeli nép barátja". Több iráni vezető megerősítette a napokban, hogy Hamenei ajatolláh nem támogatta Masaje kinevezését, és ezt jelezte is. Hivatalosan azonban sehol nem erősítették meg ezt az információt.

A saját táborából érkezett bírálatok dacára Ahmadinezsád feltételek nélküli támogatásáról biztosította új alelnökét, akivel rokoni kapcsolatban állnak, mivel Masaje lánya Ahmadinezsád fiának a felesége.

Rovatok