Index Vakbarát Hírportál

Össztűz az iszlamisták rejtekhelyére Nigériában

2009. július 29., szerda 15:58 | aznap frissítve

Több mint negyvenen meghaltak szerdán az észak-nigériai Yobe szövetségi államban a rendvédelmi szervek és az iszlamista radikálisok közötti összecsapásokban. Vasárnap óta az összecsapásoknak összesen több mint 300 halottja van egy rendőrségi illetékes tájékoztatása szerint.

Maiduguri városában a nigériai katonák szerdán házról házra járva iszlamista szekta fegyveresek után kutattak. A biztonsági erők páncélozott szállítójárművei körülvettek és aknatűz alá vettek egy háztömböt, ahol a radikális, tálibbarátnak nevezett Boko Haram szekta vezetője, Mohammed Yusuf rejtekhelyét sejtették. A hatóságok több száz embert őrizetbe vettek.

Yusuf hívei bozótvágó késekkel, házi készítésű vadászfegyverekkel és benzines palackokkal keresztény templomokat, rendőrőrsöket, börtönöket és kormányépületeket támadtak meg a többségében muzulmánok lakta Észak-Nigériában. Az erőszak cselekmények azután robbantak ki, hogy vasárnap Bauchi szövetségi államban őrizetbe vették az iszlám törvénykezés, a saríja bevezetését követelő szekta több tagját.

Rovatok