Index Vakbarát Hírportál

Újraindult a Politkovszkaja-gyilkosság gyanúsítottjainak pere

2009. augusztus 5., szerda 19:02

Szerdán újrakezdődött az Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásában bűnrészességgel gyanúsított személyek pere Moszkvában. A család ügyvédei a nyomozás hiányosságaira hivatkozva indítványozták, hogy az ügyet újra adják vissza az ügyészségnek. Egyben javasolták, hogy az ügyet vonják össze a feltételezett gyilkos, Rusztam Mahmudov és egy szintén bűnrészességgel gyanúsított személy ellen folyó eljárással. Az utóbbi indítványt az ügyészség támogatta, a tárgyalást elnapolták péntekre.

Az újságírónőt 2006. október 7-én lőtték le annak a moszkvai háznak a kapuja előtt, ahol lakott. A gyilkos lövést a feltételezések szerint Rusztam Mahmudov adta le, aki ellen - mivel jó ideje külföldön van - nemzetközi körözést adtak ki. Egyszer már bíróság elé állítottak több személyt, akiket bűnrészességgel gyanúsítanak, de nem volt köztük sem a gyilkos, sem a felbujtó.

A gyanúsítottakat az esküdtszék február 19-én felmentette azzal, hogy az ügyészség nem tudta kellően bizonyítani Ibrahim és Dzsabrail Mahmudov, illetve Szergej Hadzsikurbanov bűnösségét. A Legfelső Bíróság azonban júniusban az ügyészség fellebbezésének eleget téve megsemmisítette az esküdtek döntése nyomán hozott felmentő ítéletet, és újabb tárgyalást rendelt el. Ez kezdődött meg szerdán.

Rovatok