Index Vakbarát Hírportál

Nem tudott új vezetőséget választani a Fatah

2009. augusztus 6., csütörtök 19:35 | aznap frissítve

A tervekkel ellentétben nem tudott új vezetőséget választani csütörtökön a Fatah kongresszusa, mert egyes küldöttek a szavazás manipulálásától tartanak. A palesztin elnök kompromisszumos javaslatot tett.

A javaslat elfogadása kérdéses, és egy szóvivő szerint a szavazás legkorábban pénteken lehetséges. A vita a szavazási eljárás körül folyik, és részben a gázai küldötteket állítja szembe a ciszjordániaiakkal, részben az idősebb korosztályt a fiatalabbakkal. Többen arra gyanakszanak, hogy a párt "régi gárdája" megpróbálja elcsalni a választást. A gyanút fokozza, hogy az utolsó pillanatban 700 új küldött érkezett Ciszjordániából, mert a gázaiak többsége nem tudott eljutni Betlehembe, a kongresszus helyszínére.

Viták vannak a gázai és a ciszjordániai küldöttek között arról is, hogy fenntartsanak-e a vezetőségben helyeket a gázaiak számára, akik azt szeretnék, ha szeptemberben az övezetben tarthatnák meg a maguk választását.

Mahmúd Abbász elnök kompromisszumos javaslata arra irányul, hogy elkerüljék a szervezet szétszakadását. Felemelné a központi bizottság létszámát huszonegyről huszonháromra, és hat helyet fenntartana a gázaiak számára. Közülük hármat a kongresszuson, másik hármat később, Gázában választanának meg. A központi bizottság egyelőre nem támogatja a javaslatot. A kongresszus ugyanakkor egyhangúlag határozatot fogadott el arról, hogy Izraelt teszi felelőssé a szervezet alapítójának, Jasszer Arafatnak a haláláért.

Rovatok