Index Vakbarát Hírportál

Elvetették a család indítványát a Politkovszkaja-ügyben

2009. augusztus 7., péntek 13:23

Nem utalják vissza az ügyészségnek az Anna Politkovszkaja újságíró elleni gyilkosságban bűnrészességgel gyanúsított személyek ügyét, döntött a moszkvai körzeti katonai bíróság, elutasítva ezzel a Politkovszkaja családját képviselő ügyvédek indítványát.

Irina Moszkalenko ügyvéd a döntés pénteki közzététele után nyomban bejelentette, hogy fellebbezni fognak. Az ügyész, aki szerdán támogatta az ügyvédek indítványát, most azt mondta, továbbra sem tartja kizártnak a visszautalást, de a fellebbezésről az elutasítás indoklásának tanulmányozása után döntenek majd.

A vádlottak ügyvédje kijelentette: az áldozat családja nyilván objektív, hatékony nyomozást és teljes feltárást szeretne. Úgy vélte, az eljárás ügyészségnek való visszaadása ezt nem feltétlenül garantálja, de hozzátette, hogy ő ezt nem ellenzi. Az mondta: ha visszaadják az ügyet az ügyészségnek, az nem az áldozat családja követeléseinek teljesítése érdekében történik majd, hanem az ügyészek érdekében.

A család ügyvédei azt indítványozták, hogy az ügyet utalják vissza az ügyészséghez további nyomozás céljából, valamint azért, hogy összevonják a gyilkossággal kapcsolatban folyó egyéb eljárásokkal, köztük a feltételezett gyilkos, a külföldön lévő és körözés alatt álló Rusztam Mahmudov elleni eljárással.

A per öt vádlottját az esküdtszék február közepén felmentette, bűnösségük nem kellő bizonyítottságára hivatkozva. A vádlottak között nem volt ott sem a feltételezett gyilkos, sem a felbujtó. A fellebbezés nyomán a legfelsőbb bíróság megváltoztatta az esküdtek döntése alapján született felmentő ítéletet, és újabb tárgyalásra utalta az ügyet. A tárgyalás szerdán kezdődött.

Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap újságíróját, aki első sorban a csecsenföldi jogsértésekről szóló írásaival szerzett nevet magának, 2006. október 7-én lőtték le annak a moszkvai háznak a kapuja előtt, ahol lakott.

Rovatok