Index Vakbarát Hírportál

Az EU szigorított a Mianmarral szembeni szankciókon

2009. augusztus 13., csütörtök 19:51 | aznap frissítve

Az Európai Unió tagállamainak kormányait képviselő Tanács csütörtökön úgy határozott, hogy megszigorítja a Mianmar elleni korlátozó intézkedéseket. Ennek oka Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas mianmari ellenzéki vezető bírósági elítélése. A döntés értelmében Mianmar igazságszolgáltatási apparátusának azon tagjai, akik felelősek az elmarasztaló ítéletért, rákerülnek az EU országaiból kitiltott mianmariak listájára, illetve hozzáférhető külföldi javaikat is zárolják.

A zárlatot emellett kiterjesztik azokra a vállalkozásokra is, amelyek a mianmari rezsim tagjainak - vagy hozzájuk kapcsolódó személyeknek - a tulajdonában vannak, illetve ha ilyen személyek ellenőrzést gyakorolnak a vállalkozás fölött.

Egy ranguni különbíróság kedden három év szabadságvesztést szabott ki a polgárjogi harcosra, de a katonai kormányzat utasítására 18 hónap házi őrizetre változtatták az ítéletet.

A csütörtöki korlátozásszigorító megállapodás nem az EU-tagországok képviselőinek személyes tanácskozásán született, hanem úgynevezett írásbeli eljárással. Ennek az a lényege, hogy a tagországok kormányainak megküldött előterjesztést elfogadottnak tekintik, ha azzal szemben meghatározott időn belül egyetlen tagállam sem él kifogással.

Rovatok