Index Vakbarát Hírportál

Január 19-én választják meg Edward Kennedy utódát

2009. augusztus 31., hétfő 22:24

Az előző héten elhunyt Edward Kennedy amerikai szenátor utódát január 19-én választják meg Massaschusettsben, jelentette be a szövetségi állam kormányzója hétfőn. Deval Patrick elmondta, támogatja azt, a demokraták által kezdeményezett törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, hogy az időközi választásokig átmenetileg kijelöljön valakit az állam megüresedett szenátori helyére.

Kennedy nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, így nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60 voksra van szükség. Ezért veszélyben van az Obama-kormány egészségügyi reformjának elfogadása.

Az érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül választást tartanak megüresedett poszt betöltésére. A győztes veheti át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátramaradt három évre.

A Demokrata Párt lehetséges szenátorjelöltjeként emlegetik többek között az elhunyt Ted Kennedy özvegyét, Vicki Kennedyt, valamint unokaöccsét, Joseph Kennedy volt kongresszusi képviselőt.

Rovatok