Index Vakbarát Hírportál

Bombarobbanás egy grúziai vasútvonalon

2009. szeptember 6., vasárnap 20:19

A grúziai belügyminisztérium közleménye szerint a bomba az ország nyugati részében található Zugdidi nevű régióban történt. A detonáció azon a vasútvonalon történt, amely a szakadár tartományba, Abháziába vezet. A robbanószerkezet a hatóságok szerint TNT-ből és hexogénből állt.

Grúziában júniusban ugyanezen a vasútvonalon, szintén a Zugdidi régióban történt egy hasonló robbanásban. Akkor se sérült meg senki, és a detonáció csupán kis anyagi károkat okozott, csakúgy mint a mostani.

A Kaukázusban fekvő Abházia gyakorlatilag 1992 óta független, de ezt a függetlenséget csak Oroszország, Nicaragua és a szintén vitatott Dnyeszter-menti Köztársaság valamint Hegyi-Karabah ismeri el. A többi állam Grúzia részének tekinti.

Abházián kívül Grúzia másik szakadár tartománya a többségében oroszok lakta Dél-Oszétia, amely 1991-ben elszakadt Grúziától. A köztársaság függetlenedési törekvései 2008 augusztusában véres konfliktust robbantottak ki Grúzia és Oroszország között. Ennek során Dél-Oszétia felkérte a világ országait, hogy ismerjék el függetlenségét, amit eddig szintén csak Oroszország, Abházia, a Dnyeszter-menti Köztársaság, Hegyi-Karabah és Nicaragua tett meg.

Rovatok