Index Vakbarát Hírportál

Palaun telepednének le a guantánamói ujgur foglyok

2009. szeptember 10., csütörtök 08:58

Beleegyezett a guantánamói amerikai börtöntábor maradék tizenhárom ujgur foglya közül három abba, hogy egy parányi csendes-óceáni szigetország, Palau fogadja be őket, közölték az érintettek ügyvédei.

A három ujgur októberben utazhat új hazájába. A többiek még alkudoznak a washingtoni külügyminisztériummal, de hírek szerint egyikük sem utasította el az ajánlatot, hogy költözzön Palaura. A Fülöp-szigetektől 800 kilométerre keletre fekvő, alig több mint 20 ezer lakosú csendes-óceáni szigetország - amely amerikai fejlesztési segélyekre szorul - júniusban ajánlotta föl, hogy befogadja az ujgurokat.

A tervek szerint még idén felszámolják a Kuba szigeti tábort, de a foglyok elhelyezése nehézségekbe ütközik; a kínai muzulmán ujgurokat például nem szállíthatják vissza hazájukba, mert Peking terroristának tartja őket, és Washington szerint tartani lehet attól, hogy Kínában kínzásnak vetnék alá őket. Néhányan a rabok közül aggódtak amiatt, hogy Palau viszonylag közel esik Kínához, de amerikai tisztségviselők állították, hogy biztonságban lesznek ott.

Eredetileg 17 ujgur foglyot őriztek Guantánamón. Közülük négyet az atlanti-óceáni - az Egyesült Államok keleti partvidékétől ezer kilométernyire fekvő - Bermuda-szigeteken telepítettek le.

Rovatok