Index Vakbarát Hírportál

Iszlamisták aknavetővel lőttek egy kórházat Szomáliában

2009. szeptember 12., szombat 12:03

Iszlamista felkelők aknavetőtűz alá vettek egy kórházat a szomáliai fővárosban, Mogadishuban. A támadásban legkevesebb tizenhárman meghaltak, közölték hivatalos források és szemtanúk. A háborús veteránokat kezelnek. A mozgássérült betegek a kórház udvarán levegőztek, amikor egy gránát becsapódása közülük tíznek kioltotta az életét. Támadás érte a szomszédos börtönt is, amelynek három őre halt meg az aknavetőtűzben.

Mohamed Osman Dhagahtur, Mogadishu polgármestere elítélte a támadást. Különösen elítélendőnek ítélte a szomáliai főváros első embere azt, hogy a ramadán szent hónapja idején hajtották végre támadásukat az iszlamisták.

Az al-Shabaab és a Hezb al-Islamiya szélsőséges szervezetek májusban indítottak offenzívát a nyugati támogatást élvező szomáliai kormány ellen, amely csak a főváros és a darabokra szakadt ország egy részét képes ellenőrizni. Az elmúlt négy hónapban több száz ember, köztük sok civil vesztette életét a Mogadishuban zajló heves harcokban. Több mint 250 ezren kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Rovatok