Index Vakbarát Hírportál

A jemeni hadsereg megölt 18 síita lázadót

2009. szeptember 15., kedd 11:18

A jemeni hadsereg megölt 18 lázadót, akik be akartak szivárogni egy stratégiai jelentőségű katonai bázisra az arab ország északi részén elterülő Szaada tartományban, a síita lázadás fészkében, közölte egy meg nem nevezett katonai forrás, akit a Saba hivatalos jemeni hírügynökség idézett kedden.

A szóban forgó hadállás egy hegytetőn található, és távközlési átjátszó tornyok is vannak a területén. Lázadók már többször kíséreltek meg ott szabotázsakciót a hatóságok szerint.

A katonai forrás elmondta, hogy a hadsereg megsemmisítette a lázadók egyik lőszerraktárát és két fegyverszállító teherautóját, továbbá elfogott öt lázadót Malahid város környékén, szintén Szaada tartományban. A hadsereg augusztus 11-én indította a most is zajló hadműveletet a lázadók ellen.

Jemen az arab világ legszegényebb országa. Az ország déli részén élő, jobb módú lakosság körében elterjedt a szándék arra, hogy újból elszakadjanak Északtól. Szanaa szerint a síita lázadókat Irán támogatja, a lázadók pedig azt állítják, hogy a kormányt a szunniták lakta Szaúd-Arábia.

Rovatok